Naleśniki z twarogiem i masłem migdałowym

 

PRZEPIS /2 porcje/ (6-8 naleśników)
100g mąki (u mnie orkiszowa i pszenna)
łyżka erytrolu lub ksylitolu
2 jajka
mleko lub woda do konsystencji
szczypta soli i proszku do pieczenia
olej do smażenia

kostka chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka masła migdałowego
łyżeczka miodu
dowolne dodatki

Mąkę, słodzik, sól i proszek mieszamy. Wbijamy jajka, dolewamy mleka lub wody do uzyskania konsystencji maślanki, dokładnie łączymy wszystko ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy porcje ciasta smażąc cienkie naleśniki. Twarożek mieszamy z jogurtem, miodem i masłem migdałowym. Smarujemy naleśniki. Podajemy z dowolnymi dodatkami (idealnie pasują maliny ;)).

Komentarze