Wegańskie muffiny marchewkowe

 

PRZEPIS /porcja/
60g mąki pszennej
60g mąki pełnoziarnistej
łyżka nasion chia+ dwie łyżki wrzątku
szczypta proszku do pieczenia
duża szczypta cynamonu
szczypta soli
10ml oleju
90ml mleka roślinnego
erytrol lub inny słodzik
50g startej marchewki
15g pokruszonych orzechów włoskich

Twarożek:
50g stałej części mleczka kokosowego
łyżka mąki kokosowej
coś do dosłodzenia

Suche składniki wymieszać. W osobnej misce połączyć olej, chia, mleko, wodę, startą marchewkę. Połączyć z suchymi składnikami, w razie potrzeby dolac mleka, ale konsystencja ma być gęsta. Przelać do formy na muffiny. Piec około pół godziny w 180 st. W międzyczasie połączyć mleczko z mąką i słodzikiem, odstawić. Gotowe i ostudzone muffiny przełożyć kokosowym twarożkiem. Podawać od razu lub na następny dzień.

Komentarze