Przekładaniec słony karmel

 

PRZEPIS /porcja/
30g płatków jaglanych
10g nasion chia
kilka biszkoptów
20g budyniu słony karmel
słodzik
mleko
150g skyra naturalnego lub stała część mleczka kokosowego
kawa rozpuszczalna
pół banana
masło orzechowe
orzeszki ziemne
szczypta soli
aromat waniliowy lub migdałowy

Płatki i chia zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wchłonięcia wody. Dodajemy do nich szczyptę soli i słodzik. Budyń przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, dosładzając. Na dnie słoiczka układamy płatki. Biszkopty namaczamy w zaparzonej kawie. Budyń blendujemy z masłem orzechowym i bananem i część wykładamy na płatki. Na to kładziemy biszkopty. Skyr ubijamy z wybranym słodzikiem i aromatem. Wykładamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopcik, resztę budyniu, orzeszki i posypujemy kawą.

Komentarze