Przekładaniec a'la banoffee


Przekładaniec a'la banoffee
30B/16T/55W 


PRZEPIS /porcja/
dojrzały banan
20g płatków jaglanych
10g mielonego siemienia lnianego
10g mąki kokosowej
łyżka wiórek kokosowych
łyżka nasion słonecznika
dwa daktyle
150g serka Skyr
łyżeczka kakao
szczypta soli, cynamon
opcjonalnie: aromat waniliowy, ostropest mielony

Płatki, siemię zalać wrzątkiem, odstawić. Daktyle i mąkę kokosową zalać w osobnym naczynku. Do blendera wrzucić masę z płatków, szczyptę soli, cynamon, wiórki i zblendować. Do daktyli dodać słonecznik i 1/4 banana, zblendować. W słoiku układać warstwowo: masę z płatków, serek, banana i krem daktylowy, aż do wykończenia składników. Na wierzchu polać kakao rozmieszanym we wrzątku. Najlepiej schłodzić w lodówce przez noc.



Komentarze