Polenta ze smażonym bananem


Polenta ze smażonym bananem w cieście kokosowym i serkiem
30B/15T/55W


Smażony banan to jedno z moich ulubionych comfort food! Zwłaszcza w połączeniu z kokosem - jeśli jeszcze nie próbowaliście to zmieńcie to koniecznie! Ważne tylko żeby banan był dojrzały, bo dzięki temu nie trzeba będzie dosładzać.

 

PRZEPIS /porcja/
30g kaszy kukurydzianej
dojrzały banan
2 łyżki wiórek kokosowych
białko jaja (lub całe jajko jeśli wolicie)
szczypta soli
olej do smażenia

Do podania:
opakowanie serka naturalnego typu Skyr
migdały (lub inne orzechy)
kakao rozmieszane we wrzątku
dowolne owoce

Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki w pudełku. Rano delikatnie ją wyjąć i podsmażyć na patelni. Białko jaja rozmieszać z wiórami i szczyptą soli, dodać pokrojonego w plasterki banana. Całość wymieszać tak, aby banan był pokryty wiórkami i smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Serek wymieszać z cynamonem, podawać z kaszą, bananem i orzechami.



Komentarze