Kremowe ciastko bananowo - orzechowe


Kremowe ciastko bananowo - orzechowe
porcja: 28B/20T/40W


Dziś mam coś dla osób jedzących nabiał i mających ochotę osłodzić sobie nieco poranek :D Pyszne, kremowe ciastko, idealne do porannej kawy. Nie tylko zaspokoi ochotę na coś słodkiego, ale również dostarczy Wam cennych wartości odżywczych! Czy to nie jest układ idealny? To co, zjecie całe sami czy podzielicie się z kimś? ;)



PRZEPIS /2 porcje/
Ciastko:
50g kaszy jaglanej (lub płatków jaglanych)
20g wiórek kokosowych
20g mąki kokosowej
20g zmielonego siemienia lnianego 
dojrzały banan
jajko
pół opakowania (75g) serka naturalnego typu skyr
proszek do pieczenia, szczypta soli i cynamon
dowolne słodzidło (lub nie)
Kaszę ugotować i ostudzić (w przypadku używania płatków pomijamy ten krok i sypiemy suche płatki). Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Dolać nieco ciepłej wody żeby wszystko się zmiksowało na gładką masę. Przelać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (dwóch kokilek lub jednej większej). Piec około 30 minut w 180 st.

Dodatki:
łyżka kakao
dowolne owoce
pół opakowania serka naturalnego typu skyr
łyżeczka masła z orzechów (polecam z nerkowców)
łyżka orzechów
cynamon
Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Serek rozmieszać z cynamonem i masłem z orzechów. Upieczone ciastko przekroić na pół, przełożyć serkiem. Udekorować owocami, kakao i orzechami. Zjeść samemu lub na spółkę! :D

Komentarze