Batoniki fasolowe z orzechami i czekoladą


Batoniki fasolowe z orzechami i czekoladą
całość: 40B/70T/110W
porcja: 2B/5T/8W


PRZEPIS /14 sztuk/
Ciasto:
pół puszki białej fasoli lub 120g ugotowanej
dojrzały banan
20g mąki kokosowej
40g mąki jaglanej
łyżka ksylitolu (można pominąć)
jajko
łyżka oleju kokosowego
10g masła orzechowego
dwie kostki gorzkiej czekolady (można pominąć)
cynamon, łyżeczka karobu, szczypta soli i proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Masę przelewamy do keksówki (u mnie 20cm) wyłożonej papierem i pieczemy około 30 min w 180 st (trzeba sprawdzać).

Czekolada:
15g oleju kokosowego
łyżka kakao
trzy łyżki dowolnych nasion lub orzechów - u mnie ziemne, nerkowce i słonecznik
25g daktyli lub innych suszonych owoców
ksylitol do dosłodzenia (lub odżywka białkowa)
dwie łyżki mleczka kokosowego
opcjonalnie - dwie kostki gorzkiej czekolady 
Daktyle zalewamy wrzątkiem i gdy zmiękną blendujemy na gładko. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni (można dolać nieco wody) i mieszając rozpuszczamy na małym ogniu. 
Gdy ciasto będzie gotowe i ostygnie kroimy je na plastry i każdy polewamy czekoladą.


Fajna alternatywa dla klasycznego ciasta z fasoli, w którym jej smak jest praktycznie niewyczuwalny. Batoniki idealne do kawy, jako pełnowartościowy posiłek czy imprezowa przekąska. Słodkie, orzechowo-czekoladowe, a co najważniejsze - zdrowe. Uwielbiam ciasta ze strączków za nieskończone możliwości modyfikacji składników - tak naprawdę manipulując odżywką białkową czy ilością oleju można zrobić z tego zarówno ciasto wysokobiałkowe czy niskotłuszczowe - jak tylko nam pasuje, a dalej mamy pewność, że wyjdzie.Także nie zastanawiajcie się dłużej i róbcie! :D

Komentarze