Kokosowa kasza jaglana z domową czekośliwką


Kokosowa kasza jaglana z domową czekośliwką
20B/25T/70W


PRZEPIS /porcja/
Czekośliwka:
30g mleczka kokosowego
10g pasty kokosowej lub oleju kokosowego
3 małe śliwki
łyżka kakao
ksylitol 
cynamon
Śliwki kroimy w kostkę i dusimy z cynamonem i ksylitolem w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną dodajemy mleczko kokosowe, kakao i pastę kokosową i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.

40g kaszy jaglanej
10g nasion chia
banan
10g wiórek kokosowych
szczypta soli, wanilii
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie do miękkości. Gdy wystygnie mieszamy z namoczonymi nasionami chia, wiórkami i wanilią. W słoiczku układamy warstwami: kaszę, pokrojonego banana i czekośliwkę aż do końca składników. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  
 
Typowe jesienne smaki. Taka kasza idealnie sprawdzi się jako deser w domu czy słodki posiłek na wynos :)

Komentarze