Lody bananowo - kokosowe z truskawkami, polewą czekoladową, płatkami kokosa i bazylią
20B/25T/65W
PRZEPIS /porcja/
jeden duży dojrzały, zamrożony banan
40g płatków ryżowych
40g mleczka kokosowego
szczypta soli, wanilii i cynamonu
truskawki/ maliny
10g płatków kokosa
ksylitol
łyżeczka kakao
10g pasty kokosowej
listki bazylii
Kilka godzin wcześniej gotujemy płatki, mieszamy je z mleczkiem kokosowym i gdy ostygną wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Gdy będą już zmrożone wkładamy je do blendera, dodajemy zamrożonego banana, świeże lub mrożone truskawki, sól, wanilię, cynamon, bazylię i blendujemy na gładki krem. Chipsy kokosowe umieszczamy na patelni delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym, posypujemy lekko ksylitolem i karmelizujemy. Kakao rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i mieszamy z pastą kokosową. Lody polewamy sosem czekoladowym i posypujemy kokosem.
Czy jest lepsze rozwiązanie gdy na dworze upał niż domowe lody? Chyba te kupne w jakiś rozpustnych smakach :D Ale umówmy się - te domowe wygrywają składem, makro i wartościami odżywczymi. No śmiało można je wcinać codziennie! Jakie są Wasze ulubione sposoby na domowe lody? :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze, są dla mnie dużą motywacją! :)