Placek bananowy podany ze śmietanką kokosową


Bezglutenowy placek bananowy podany ze śmietanką kokosową i czekoladą

 
PRZEPIS /porcja/
Placek:
dojrzały banan
30g mąki jaglanej
jajko (lub siemię lniane)
odrobina wody do konsystencji
szczypta soli
proszek do pieczenia
cynamon
Wszystkie składniki połączyć dokładnie widelcem, masę wylać na okrągłą formę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec 20 min w 180st. Odstawić do ostygnięcia. Masę można też usmażyć na patelni.

Śmietanka kokosowa:
50g schłodzonego mleczka kokosowego (stała część)
łyżeczka erytrolu/ksylitolu
łyżka wiórek kokosowych
kilka kropel aromatu waniliowego
Wiórki uprażyć na suchej patelni. Mleczko ubić mikserem. Dodać erytrol, aromat i jeszcze chwilę miksować. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Śmietankę wyłożyć na placek, posypać startą czekoladą.


MUSICIE tego spróbować! Wbrew pozorom przygotowanie zajmuje chwilę, a ten smak - po prostu niebo :) Nawet mój chłopak powiedział, że bardzo dobre, także to już coś ;) Fajnie będą się tu także komponowały świeże owoce (truskawki!) i likier amaretto, który następnym razem dodam do śmietanki.

Komentarze