Burger wołowy z boczkiem w portobello


Burger wołowy z boczkiem w portobello, pieczone ziemniaki



 

PRZEPIS /porcja/
200g zmielonej wołowiny
plaster boczku
łyżeczka musztardy
sól, przyprawy
Mięso łączymy z przyprawami, solą i musztardą. Formujemy dwa burgery, układamy na blaszce. Na wierzch kładziemy boczek. Pieczemy 15 minut w 200 st.
Portobello myjemy, posypujemy solą. Grillujemy na patelni po 5 min z każdej strony.

Przygotowujemy sos czosnkowy z naturalnego jogurtu, posiekanego ząbku czosnku, soli i świeżej bazylii. Kroimy dowolne warzywa w plasterki.
Pieczarkę smarujemy sosem czosnkowym, układamy burgera, warzywa, polewamy resztą sosu, przykrywamy sałatą i drugą pieczarką. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w piekarniku.








Burger w wersji paleo :D Jak dla mnie nie odbiega smakiem od tego tradycyjnego, w końcu cały sukces burgera tkwi w mięsie i sosach. Spróbujcie koniecznie!

Komentarze