Czekoladowo - orzechowy torcik lodowy
33B/35T/33W
Kombinuję, kombinuję żeby mimo podobnych składników jeść różnorodne śniadania. Ciastka z mikrofali dają nie tylko ogrom możliwości, ale także ekspresowe przygotowanie, co coraz bardziej się dla mnie liczy. Dziś proponuję Wam przepis, do zrobienia którego potrzebujecie 10 minut, a rano będzie czekać na Was obłędne śniadanie!
Ciasto:
10g płatków jaglanych
5g mąki kokosowej
10g wiórek kokosowych
2 jajka
szczypta soli i proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do kubka i upiec w mikrofali na najwyższej mocy (ok. 3 min). Odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie przekroić na pół, posmarować rozgniecionym bananem i przykryć drugą częścią.
Polewa:
łyżka kakao
łyżeczka słodzika
10g oleju kokosowego
10g masła orzechowego
łyżeczka syropu karmelowego
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli jest za gęsta można dolać odrobinę wody). Polewę rozsmarować na wierzchu i bokach ciastka. Wstawić je na noc do zamrażalnika, rano wyjąć aby trochę rozmarzło.
Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPo mrożonych babeczkach coś czuję, że i ten trocik to będzie sztos :)
OdpowiedzUsuń