Jaglane czekoladowe ciastko z jabłkiem podane z masłem orzechowym i serkiem naturalnym
35B/22T/55W
PRZEPIS /porcja/
20g kaszy jaglanej
10g płatków jaglanych
jabłko
jajko
15g czekoladowej odżywki białkowej (można po prostu dosłodzić lub dodać np. budyniu czekoladowego)
łyżka kakao
łyżka masła orzechowego (u mnie Primavika)
100g serka homogenizowanego naturalnego
szczypta soli, cynamonu i proszku do pieczenia
Kaszę, płatki, odżywkę, kakao i przyprawy mieszamy. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy je do suchych składników, wbijamy jajko i dokładnie łączymy wszystko łyżką. Masę przelewamy do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w 180 st. Gdy ciastko przestygnie (lub następnego dnia) rozkrajamy je w połowie i smarujemy masłem orzechowym. Wierzch dekorujemy serkiem wymieszanym z cynamonem.
czy kasza ma być ugotowana? :)
OdpowiedzUsuńto ciekawe - nie piekłam nigdy surowej kaszy, spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne :-)
OdpowiedzUsuńAż miło wstać ze świadomością, że na śniadanie czeka nas zjedzenie jednoporcjowego torcika ;)
OdpowiedzUsuńP.S Wkradl sie maly blad w przepisie, powinno być 'wbijamy jajko' zamiast 'jablko' ;)
Ale cudeńko :D
OdpowiedzUsuń