Orzechowe ciastka jaglano - owsiane z jabłkiem i polewą kakaową
33B/18T/60W
Trzymajcie kciuki, bo idę dziś do fryzjera (dla mnie to gorzej niż dentysta).
PRZEPIS /porcja/
20g płatków owsianych (lub innych)
20g płatków jaglanych
10g mąki orzechowej (u mnie z włoskich)
10g orzechów (u mnie włoskie)
jabłko
białko jaja
10g odżywki białkowej (można pominąć i dosłodzić)
100g twarożku (jeśli nie jecie nabiału pomińcie)
łyżka kakao
szczypta cynamonu, soli, proszku do pieczenia
Suche składniki mieszamy. Dodajemy twarożek, białko i dokładnie mieszamy. Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Wszystko znów mieszamy. Formujemy kulki, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 st. Gdy ostygną polewamy je kakao rozpuszczonym w małej ilości wody i wstawiamy do lodówki aby stężało. Doskonałe na drugi dzień.
Wspaniały smakołyk;)
OdpowiedzUsuńale bym chrupala! :)
OdpowiedzUsuńczy będzie szansa na przepis? :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! :) Ciasteczka super do herbaty lub gorącego mleka :)
OdpowiedzUsuńPysznie, a jakie cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdo zrobienia!
OdpowiedzUsuń