Kukurydziano - amarantusowe ciastko jabłkowe z karmelową odżywką białkową, porzeczkami, twarogowym nadzieniem, migdałami i gorzką czekoladą
32B/15T/79W
PRZEPIS /porcja/
20g mąki kukurydzianej
20g ziaren amarantusa
jabłko
łyżka migdałów
15g odżywki białkowej
białko jaja
100g twarożku
odrobina mleka
100g porzeczek
kostka gorzkiej czekolady
szczypta soli i cynamonu
Suche składniki wymieszać. Jabłko zetrzeć, dodać do masy. Wbić białko, dolać mleka, wrzucić kilka migdałów i wymieszać. Twarożek połączyć z porzeczkami. Do naczynka wyłożonego papierem przełożyć połowę masy, na to twarożek i przykryć pozostałą częścią. Udekorować migdałami i czekoladą. Piec 30 min.w 180 st.
wygląda przepysznie :) chyba spróbuję zrobić któregoś dnia.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,musze wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
Juz wiem jak wykorzystam ziarna amarantusa, ktore zalegaja u mnie w polce ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak ja! :D
UsuńJakie ładne, takie kolorowe z wierzchu :) Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńhttp://theplateofblackdog.blogspot.com/
mniaaaaaaam <3 za ziarnami amarantusa się stęskniłam, tak cudnie chrupią <3
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na amarantus ;)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić amarantus? :)
OdpowiedzUsuńwiększa ilością mąki/ kaszą kukurydzianą/ płatkami owsianymi lub innymi :)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńA zamiast odżywki może być mąka? Bo pragnę tego ciastka *.*
OdpowiedzUsuńtak :) albo nie dodawać, tylko cos do posłodzenia
UsuńAż nabrałam ochoty na jakiś wypiek z dodatkiem twarogowego nadzienia w środku :)
OdpowiedzUsuń