Domowy chleb żytni z serem brie, gruszką, pieprzem, natką i tymiankiem/ serkiem capri, miodem, gruszką i cynamonem, kawa orzechowa
Chyba stałam się fanką takich kanapek z gruszką. Pasuje niemal do wszystkiego i świetnie się komponuje na wytrawnie jak i słodko. No i niepozorny tymianek! A wszystko dzięki Magdzie :)
Nie dam Ci się pogodo więcej zwieść! Wczoraj odwołałam pracę, wyszłam do przyjaciółki, cała przemokłam po czym po 30 min przestało padać i wyszło słońce. Było naprawdę ciepło, aż się zdenerwowałam! Ale nic straconego- byłam z Alą na zakupach ;)
Dziś idę rozdawać ulotki i będę tam stała całe 5,5 godziny! Nie dam się. Poza tym jest słońce ! W końcu <3
uwielbiam połączenie sera pleśniowego i słodkiej gruszki! :) cieszę się, że Twojemu podniebieniu również spodobały się takie smaki! a jeśli to w jakimś tam stopniu dzięki mnie to radość podwójna! :D
OdpowiedzUsuńbardzo często widzę u Ciebie ten chleb i - chodź nie mam zakwasu, a chlebek pewnie na nim jest - to mogłabyś się podzielić przepisem? może uda mi się w końcu wyhodować taki zakwas, który będzie 'rósł'. :D
OdpowiedzUsuńja dostałam zakwas także nie mam przepisu na hodowanie ;/ ale chleb:
Usuńna dwie keksówki:
500g mąki żytniej razowej
1 kg mąki pszennej
0,5 szkl płatków owsianych, słonecznika, siemienia lnianego, otrębów pszennych
3 łyzki soli
6,5 szklanki ciepłej wody
Wszystko wymieszać z zakwasem, przelać do keksówek natłuszczonych olejem, odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz. Piec (wstawiając do ziemnego piekarnika) 1,5 godz w 180 st. Po wymieszaniu odkładamy 4 łyżki masy do słoika na kolejny raz. Trzymamy w lodówce.
a tutaj sa jakies linki o zakwasach: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
Rocksanka, polecam Ci mój zakwas (żytni) - http://chiliandsugar.blogspot.com/2013/02/zakwas-zytni-chleb-100-zytni.html
UsuńDzisiaj rano zaczęłam znów hodować :)
Chyba wypróbuję Twój chlebek, bo chce mi się czegoś nowego! :)
polecam ;) w razie czego możesz zmniejszyć składniki o połowę na jeden chleb:)
Usuńdzięki! :))
Usuńciekawe połączenie, porywam obie, ale szczególnie z brie :)
OdpowiedzUsuńAle jest mega wiatr, to co po tym słońcu:p
OdpowiedzUsuńno właśnie wiem ;(
UsuńMuszę wypróbować bo kanapeczki wyglądają fantastycznie! :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serek capri, więc tą kanapkę chętnie bym porwała ;)
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie:)
OdpowiedzUsuńGenialnie podane!
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek najlepszy <3
OdpowiedzUsuńu mnie deszczyk i pochmurno.
OdpowiedzUsuńgruszkowe kanapki! mam gruszki, więc i spróbuję takich ;) zapowiadają się ciekawie :D
Twoje kanapki zawsze zaskakują! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńU mnie jak nie było widać słońca, tak wciąż go nie ma :((
jesteś kanapkowym prekursorem blogsfery! :) Kusisz za kazdym razem zaskakującymi i pysznymi zestawieniami smakow :)
OdpowiedzUsuńale ładnie się prezentują te kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńKanapka z gruszką, dla mnie bomba :D
OdpowiedzUsuńserek brie i gruszka - jestem ciekawa tego połączenia!;)
OdpowiedzUsuńNie daj się, nie daj! Kanapeczki ślicznie podane i na pewno dodały energii na ciężki dzień :)
OdpowiedzUsuńTwój blog już zawsze będzie mi się kojarzył z domowym chlebem i tymi fantastycznymi kanapkami ! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować gruszki na kanapce :D
Zawsze Twoje kanapki są niesamowicie pysznie skomponowane :) Musze spróbować takiego połączenia!
OdpowiedzUsuń